Spær ikke nødudgangen

Vi må alle erkende – selvom det er smerteligt – at vi står i en nødsituation.

Det er en nødsituation, når seks ud af ni planetære grænser er overskredet. Vi er ude i et usikkert område, hvor flere af vores økosystemer er i risiko for at kollapse.

Hver eneste dag gambler vi med vores eksistensgrundlag, og derfor skal belastningen af økosystemerne stoppe nu. Ikke om 10 år, ikke om 2 år, men nu.

Virkeligheden

Sådan er virkeligheden. Jo før vi forliger os med den virkelighed og agerer proportionelt, jo mindre bliver de skadelige konsekvenser for vores liv og samfund.

Og hvordan agerer man så proportionelt med nødsituationen?

Vi skal stoppe – i hvert fald en periode – stort set alle miljøbelastende aktiviteter, som ikke er essentielle for vores overlevelse.

Det er politikernes bundne opgave at iværksætte de nødvendige foranstaltninger og regler, som sikrer, at det sker. De bliver nødt til at træde i karakter og agere som de ledere, de er valgt til at være.

Virksomheder og medier skal understøtte politikerne i lederopgaven ved at stoppe de vildledende fortællinger om tekniske “løsninger”, der hverken har nødvendig skala og hastighed, og som ikke adresserer det egentlige problem:

At Danmark og de andre velstillede lande med et tilsyneladende umætteligt forbrug belaster miljøet så meget, at det ville kræve næsten fem jordkloder, hvis resten af verden levede på samme måde.

Realiteterne er, at “grønne” flybrændstoffer, CO2-fangst og -lagring, vindmøller og solceller, brint, power-to-X, pyrolyse og alle de andre teknologier IKKE kommer til at levere den nødvendige hurtige og markante reduktion af de fossile brændstoffer.

Realiteterne er, at teknologierne og de tilhørende vildledende skåltaler om ”eksporteventyr” og ”grøn vækst” IKKE formår at bringe os hurtigt tilbage inden for det sikre råderum, hvor økosystemerne genfinder sin balance.

En farlig distraktion

Tværtimod er narrativerne en farlig distraktion, som står i vejen for den nødvendige handling. De spærrer så at sige for nødudgangen.

Et billede, der indeholder tekst, Font/skrifttype, Grafik, logo

Automatisk genereret beskrivelse

Der er ingen vej udenom. Nødsituationen kræver, at vi stopper – indtil videre – stort set alle miljøbelastende aktiviteter, som ikke er essentielle for vores overlevelse.

Politikerne skal sætte de nødvendige rammer for, at det kommer til at ske. Virksomheder og medier skal være understøttende medspillere.